Търсят се доброволци за опазване на дивите кози в Национален парк „Рила“

диви кози

През 2022 г. СДП БАЛКАНИ организира младежки доброволчески дейности, свързани с опазването на биоразнообразието в България:

  • опръстенителен лагер на Драгоманско блато
  • опръстенителен лагер на Дуранкулак (продължаваща инициатива на Национален природонаучен музей към БАН, Институт за биоразбразие и екосисстемни изследвания към БАН, Българска орнитологична централа към ИБЕИ-БАН, СДП БАЛКАНИ, Фондация Льо Балкан-България, Branta Birding Lodge & Conservation Centre и г-н Патрик Бергкамп – опръстенител на птици от Холандия)
  • превенция на бракониерство на диви кози в Национален парк „Рила“

От СДП БАЛКАНИ в партньорство с Национален парк „Рила“ търсим доброволци, които да се включат в опазването на дивите кози и превенцията на бракониерски лов в периода от 1 септември до 31 октомври 2022 г.

ВАЖНО: Предстои финансирането да бъде финално одобрено, за да се проведат доброволческите дейности. Междувременно набираме доброволци, с които ще се свържем, когато имаме потвърждение от отговорните институции.

Какво ще правят доброволците?

Участниците в кампанията ще дават 4-дневни дежурства във високата част на Национален парк „Рила“. Местата се обитават от диви кози и са достъпни за бракониери. Доброволците ще са там единствено и само, за да подават сигнали на 112 и на парковата охрана, в случай че видят хора с оръжие на територията на парка – нещо, което е забранено от закона. Целта не е да се влиза в пререкания с бракониерите. Присъствието на доброволци в планината няма да остане незабелязано от местните и по този начин очакваме да предотвратим незаконния лов.

Организационни въпроси

За всяка смяна ще дежури по един доброволец. Спането ще е на палатка, която се осигурява от СДП БАЛКАНИ. Нужно е доброволците да имат собствени шалтета, спални чували и оборудване за планински условия.

Покриват се дневни разходи в размер на 20 лв. на ден и транспортните разходи (гориво, билети).

NB: Предстои потвърждение на финансирането на дейностите!

Профил на доброволците

Дейността изисква:

  • престой високо в планината в ранна есен (ниски температури, валежи, вятър)
  • ранобудност – най-често бракониерите действат в много ранните часове на деня, когато няма опасност да бъдат засечени от туристи или паркова охрана
  • възможност да се включите за най-малко 3 нощувки

Търсят се доброволци с опит в планинарството, които не се страхуват да бъдат сами в планината за няколко вечери (в зависимост от свободното време).

Как да се запиша?

Ако сте подготвени за условията, описани по-горе, попълнете този формуляр, като изберете за кой период може да се включите.

В тази таблица може да видите за кои периоди има вече записани доброволци и за кои се търсят хора. Ако за периода, в който може да се включите, вече има записан, впишете се като резерва.

За повече информация свържете се със Симеон Арангелов на телефон 0885511011.

Преди да се запишете за участие, моля, помислете добре дали имате подходящите умения, за да се включите в инициативата!

дива коза

За дивите кози

Дивата коза (Rupicapra rupicapra) е защитен вид, който се среща само в най-високите части на, Рила, Пирин, Стара планина и Родопите. Благодарение на усилията на СДП БАЛКАНИ, ДЛС Витошко – Студена и Природен парк „Витоша“ популацията на дивата коза е възстановена и в природен парк „Витоша“.

Бракониерството основна заплаха за дивите кози

Въпреки че видът е защитен, дивите кози често са  обект на незаконен лов. Бракониерството е факторът с най-значителното  негативно въздействие на популацията – често се отстрелват и женски животни, а техните малки остават обречени на смърт. На територията на националните паркове в България ловът е абсолютно забранен. Размножителният период на тези чифтокопитни пък е времето, когато животните се събират на големи стада, стават по-непредпазливи и са сравнително лесна мишена за бракониерите.

Благодарим ви!

Дейностите по опазване на дивите кози се извършват съвместно с Дирекцията на Национален парк „Рила“.