Oтбелязваме международния ден на влажните зони с кратки образователни видео материали за животните и растенията в Драгоманското блато

По повод 2 февруари, Световния ден на влажните зони, Сдружение за дива природа БАЛКАНИ представи шест видео клипчета, посветени на влажните зони и различни видове растения и животни, представящи биоразнообразието в Драгоманското блато. Главните герои във видео материалите са видрата, голямата бяла чапла, тръстиката, обикновената мехурка и водната леща. Клиповете са публикувани в YouTube канала на СДП БАЛКАНИ, а чрез QR код на информационната табела, която посреща посетителите на влажната зона, също могат да бъдат гледани от мобилен телефон.

Видео клиповете са изработени по проект „Младежи изследват, опазват и представят биоразнообразието на Драгоманското блато“. Сдружение за дива природа БАЛКАНИ е изпълнител на проекта по програмата на Министерство на околната среда и водите „Младежи за околна среда“ чрез възлагане от РИОСВ – София. По време на проекта ученици, студенти и млади хора посетиха Драгоманското блато през есента и се включиха в научни и природозащитни дейности – опръстеняване на птици и наблюдение на диви животни с помощта на фотокапани. Младежите участваха в изработването на видео материалите, като дадоха своята обратна връзка относно сюжета на кратките филмчета.

Клипчетата бяха показани в Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ в гр. Драгоман, а в събитието се включиха представители на РИОСВ София, община Драгоман и Сливница, както и участници в провелия се през есента на 2022 г. доброволчески опръстенителен лагер. Преди презентацията всички заедно посетиха и самото Драгоманско блато, където направиха обход, екипирани с ботуши поради повишилото се ниво на водата. Наличието на вода във влажната зона е добър признак след критично ниските нива през лятото и есента.