Накъде със СДП БАЛКАНИ?

Сдружението има офис в Биологически факултет на СУ в гр. София и два центъра:

  • Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ — гр. Драгоман
  • Образователен център за едрите хищници — с. Влахи, Западен Пирин

Център за едрите хищници в село Влахи

Центърът за едри хищници е ключов за провеждане на образователната програма за вълка, мечката, риса. Центърът е изграден в с. Влахи в подножието на Пирин планина. Замислен е като средище за провеждане на образователни дейности за природата като цяло, независимо че акцентът в експозициите е върху едрите хищници в България и по света.

Изложбените зали са оборудвани с интерактивни материали с богата информация. Зала с 50 места и техника за прожекции и срещи дава възможност за практическа работа и за провеждане на семинари, работни срещи и др.

В центъра организираме и детски образователни лагери с продължителност от един уикенд до цяла седмица. Капацитетът за настаняване е 30 места в двойни, тройни и четворни стаи.

Реализирането на центъра се подпомага от Darwin Initiative, Anglian Wolf Society, DBU, EURONATUR. Наши партньори са Education4Conservation и ENEA. Всеки, който обича природата и иска да научи повече за нея, както и интересни неща за живота на едрите хищници, е добре дошъл в Образователния център в с. Влахи.


Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“

Центърът се ползва като база за образователни, доброволчески, консервационни дейности на СДП БАЛКАНИ и съмишленици в района на Драгоманското блато и Чепън планина. Планирахме го като място за срещи и обучения на деца от всички възрасти на тема опазване на природата и влажните зони. Центърът е разположен в гр. Драгоман на 2 км от Драгоманското блато на разклона за с. Големо Малово.

През 2005 г. в Драгоманското блато изградихме 300 метра дървената пътека, за да могат малки и големи изследователи да опознаят и обикнат света на влажните зони. Пътеката се поддържа от доброволци и чрез дарения, а достъпът винаги е бил безплатен.

ОБНОВЕНА ИНФОРМАЦИЯ

През януари 2020 г. в Драгоманското блато избухна най-големия пожар, който унищожи около 80% от растителността в региона. За последствията от пожара в Драгоманското блато и как може да ни подкрепите, за да възстановим дървените мостчета, следете новините на нашия сайт и споделяйте.

Драгоманското блато след пожара снимка: Ангел Лазаров

След две години труд от страна на доброволци и съмишленици на СДП Балкани сградата на старото читалище в града беше ремонтирана и обновена. През 2009 г. Центърът посрещна първите групи ученици. Средствата за ремонт и оборудване на центъра са осигурени по проекти на СДП Балкани, подкрепени от Програма за малки проекти на Глобален екологичен фонд, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Посолство на Кралство Холандия.