Тъмните вълци – хибриди или не?

Тема, която силно вълнува изследователите на вълка, е хибридизирането му с други представители на семейство Кучета. Хибридите между вълк и домашно куче, както и такива между вълк и койот и вълк и чакал също могат да създават поколение. В природата са регистрирани хибриди на вълка и в трите варианта. Това поражда съществена опасност за загуба на генетичната чистота на вълка в някои региони от разпространението му, което пък води след себе си други негативни последици.

Има ли хибриди в България?

У нас също има доказателства за наличие на хибриди в природата – виж статията Unregulated hunting and genetic recovery from a severe population decline: the cautionary case of Bulgarian wolves. Tъй като темата за хибридизацията на вълка е доста обширна, ще разказваме за нашите проучвания в няколко публикации. Тук ще дадем информация за тъмните, „черни“ вълци. Подобни индивиди се регистрират и у нас, а напоследък като че ли все по-често.

Семейна група с тъмен вълк между тях в Осоговo.

През 1978 г. видният български зоолог Николай Боев описва в свой труд за вълка, че има редки наблюдения на черни вълци в Родопите и Странджа. Авторът изказва предположение, че окраската на вълците – меланисти (тъмен вариант на нормалната окраска), може да е резултат от кръстосването им с кучета.

В последните няколко години екипът ни за вълка, както и наши колеги от Биологическия факултет към СУ, се натъкваме сравнително често на регистрации на тъмни вълци. Някои от тях са заснети с фотокапани, а други – убити от ловци. За сега тези регистрации идват от западните ни планинаски райони, но продължаващите проучвания ще покажат дали се срещат и в други райони на страната ни.

Тъмен вълк в Осогово.

Какво разкриват генетиците за тъмните вълци?

Изследванията на ДНК на вълка показват, че черните кожухчета при вълците все пак наистина са наследени от кучетата, но не при директно кръстосване. Генът, който е отговорен за черното оцветяване, се изявява с предимство и така се „закрепва“ в поколенията на вълка, много след като се е случило дадено кръстосване вълк-куче. С други думи, стотици, а дори и хиляди години, след като някоя вълчица „съгреши“ с неустоимо привлекателен пес 😊, някои от пра- пра- правнуците ѝ ще се родят черни, макар и чисти вълци.

Вълк със сива (нормална) окраска и тъмен в Рила.

Снимките са от фотокапани, поставяни в планините Осогово и Рила. Тези на осоговските вълци са ни любезно предоставени от нашите колеги от Биологическия факултет към СУ, а от Рила – от колегите от Дирекция на Национален парк „Рила“. Сърдечно благодарим за съдействието!