СДП-БАЛКАНИ на „Байк за Чепън“ в „Деня на Земята“ – 22 април

За шести пореден път в гр. Драгоман ще се проведе състезанието Байк § Рън за Чепън. Тази година състезанието е на 22 април, когато празнуваме  „Деня на Земята“. По случай двойното събитие, сме подготвили цели три  изненади!

Предлагаме ви възможност да изберете между два природно-познавателни тура и детска работилница. С част от събраните средства ще подкрепим кампанията „Достъпното блато“ за възстановяване на дървените пътеки в Драгоманско блато. Очакваме Ви!

Изследователска работилничка за най-малките ни приятели

МИ

На щанда на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ в центъра на гр. Драгоман ще очакваме всички търсещи едновременно забавление и нови знания!

В продължение на няколко часа, участниците ще имат възможност да оцветяват, свързват, нижат, сгъват и още много приятни дейности, като в същото време научават интересни факти свързани с обитателите на района.

Цена – от 3 до 5 лв .

Орнитологична разходка с наблюдение на птици и сухоземни костенурки

Picture10

Драгоманското блато е едно от най-ценните, богати на биоразнообразие влажни зони около София. През април тук може да се наблюдават както местни, така и мигриращи видове птици. Изключително характерен вид, който оглася района през размножителния сезон е големият воден бик.  Блатото е част от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ и влажна зона от Световно значение „Карстов комплекс Драгоманско блато“.

Обиколката включва:

Посещение на Драгоманско блато – наблюдение на водолюбиви птици от различни места около блатото (1,5 – 2 часа), която включва и разходка по дървена пътека в блатото (200 м);

Посещение на Центъра за Размножаване на костенурки, където вие ще имате възможността да видите и самите обитатели на центъра отблизо;

Посещение в Център за опазване на влажните зони в гр. Драгоман – прожекция на филм;

Водач орнитолог, зрителна тръба, бинокъл – ако не разполагате с личен, можете да наемете от нас (на символична цена), определител за птици, вход за Център за влажните зони с включена беседа за значението и биоразнообразието на блатото.

Събиране: В  9.30 ч. при щанда на СДП БАЛКАНИ пред Община Драгоман!

*Придвижването до местата за наблюдение на птици и костенурки е със собствен транспорт на участниците (Драгоманското блато се намира на 4 км от Община Драгоман).

Записване /препоръчително, ако желаете бинокъл/ – на e-mail: dragoman@balkani.org                                                                                                                                                                                       Цена – 20 лв /заплащане на място/. За деца – безплатно.

Ботанически фото-тур на Чепън планина, сред най-красивите ѝ пролетни багри

10942575_1052454521438561_9142713649143110283_o

Маршрутът върви по склоновете и билото на Чепън планина и се изкачва на най-високия ù връх – Петров кръст. Изходната точка е на около 800 м. н. в. и се достига до 1206 м. н. в. Преминава се през сухи тревни и храстови съобщества, в които могат да се наблюдават десетки растителни видове. Чепън е част от  Натура 2000 зоната „Драгоман” и важно място за растенията – „Чепън – Драгоман”.

Ще имате възможност да наблюдавате и снимате някои български и балкански ендемити, или много редки растения – вилмотианов клин, перуники, орхидеи, красивите храстчета на ниския бадем, люляка и много други.

При желание от Ваша страна, ще споделяме снимките Ви на страницата на Център за опазване на влажните зони.  Тази, която събере най-много харесвания, ще стане наша снимка на корицата, а за автора ще  има малка награда. J

Всеки участник ще получи списък с видовете на Чепън, в който ще може да отбелязва наблюдаваните за деня растения.

Продължителност – 5-6 часа

Маршрутът преминава през открити места, затова препоръчваме да си носите вода (по пътя няма чешми), шапка, връхна дреха (на върха е силно ветровито), при необходимост и слънцезащитни средства.

Събиране: В 9:00 ч. пред щанда на СДП БАЛКАНИ на площада пред Община Драгоман.

*Тръгва се в 9:30 ч., като участниците се придвижват със собствен транспорт или пеш до паркинга на Център за опазване на влажните зони (намира се на 3 км от сградата на Община Драгоман).

Записване – на email: dragoman@balkani.org                                                                                                                                                                                       Цена – 30 лв /заплащане на място/. За деца – безплатно.