5-то юбилейно издание на състезанието „Байк и Рън за Чепън“ (23 април 2016)

Байк и рън за Чепън

Регистрациите за участие и безплатен превоз от БДЖ  вече са отворени!

През 2016 г.  ежегодното състезание „Байк и рън за Чепън“ навършва своите първи 5 години! Традиционната надпревара ще се проведе на 23 април 2016 г. и за пореден път ще  привлече в района на Драгоман и Чепън планина  любителите на планинското бягане и колоездене от всички възрасти и степен на подготвеност. Организатори са община Драгоман и магазини „Стената“.

И по двете направления – бягане и колоездене, желаещите да участват отново ще могат да избират между дисциплините маратон (42 км, мъже/жени) и полумаратон (21.3 км, мъже/жени). Категориите по възраст остават непроменени – юноши (до 18 г.) и старша (над 18 г.). Единственото необходимо условие за включване на юноши е представяне на предварително попълнена декларация от родител, която може да се изтегли оттук:  http://on.fb.me/1iEJCwI

С особено внимание към най-малките, събитието предвижда и детски състезателен маршрут  на площада пред общината с допълнителни забавления и изненади.

Всяка поредна година състезанието бележи все по-голям интерес: стартирало през 2012 г. с 60 състезатели, посрещнало над 290 участници през 2014 г. и 380 през 2015 г., тази година на старта се очакват около 500 бегачи и колоездачи. Месец преди събитието, регистрирани за него са вече общо близо 300 човека.

Наградният фонд тази година е осигурен от SCOTT, Julbo, Deuter и магазини „Стената“.
За добрия тонус и сила на състезателите ще се погрижат от NICS, които ще предлагат енергийни блокчета от изцяло природни съставки.  Участниците няма да останат жадни благодарение на минерална вода Банкя, която ще бъде раздавана на участниците на подкрепителните пунктове.

Сроковете за регистрация и заплащане на такса и в двете състезания е както следва

  • 15 лв.  до 13 април
  • 20 лв. до 21 април
  • 25 лв. в деня на старта 23 април.

Адрес за регистрация, пълна информация за маршрутите, условия за участия и начини на плащане:
Байк за Чепън: http://goo.gl/s18rok   

Рън за Чепън: http://goo.gl/78Cd81

След успешно извършена регистрация в платформата www.drace.bg  участниците ще могат да заплатят такса за участие и вземат състезателните си номера от магазини „Стената“ и на място, преди началото на състезанието!

Организаторите препоръчват на участниците след регистрация да вземат състезателните си номера от магазини „Стената“ (при представяне на платежен документ или със заплащане в магазина), за да се избегнат опашки, причиняващи евентуални забавяния при старта на състезанието.

И тази година за техническата изправност на състезателните велосипеди ще се грижи мобилна работилница Fix&Ride, а от Compass Bikes ще можете да наемете подходящ велосипед при липса на собствен: info@compass-bikes.com или 0876 242 845.

Как да бъде минимизиран рискът от инциденти и какви мерки трябва да се вземат при възникване на такива ще разкажат младите медици от академия „Първа помощ“ в специализиран уъркшоп по темата пред сградата на община Драгоман.

Мястото на срещата е гр. Драгоман, площада пред Общината, началният час е 8:30 ч.
Старт на бягането е от 9:30 ч., на вело състезанието – от 10:30 ч.

И през 2016 г. организаторите са подсигурили в партньорство с БДЖ -Пътнически превози, екологичният транспорт на България,  безплатен превоз до състезанието с влак по линията София-Драгоман, във вагон, специално обособен за участниците в „Байк и рън за Чепън“.  Желаещите да се възползват от опцията трябва да имат валидна регистрация в Drace.bg, да са заплатили такса за участие и съответно да са взели своя състезателен номер от магазини „Стената“. Формата може да се попълни тук: https://goo.gl/qdoo3D.

 За състезанието: Основна цел на „Байк и Рън за Чепън“  е да популяризира велосипеда и бягането като здравословни начини за придвижване. Събрало близо 500 участници през 2015 г.  състезанието посреща все повече ентусиасти, желаещи  да премерят силите си в тези набиращи все повече популярност  спортни дисциплини. Същевременно събитието се стреми да популяризира сред загрижената за природата млада и активна публика една слабо позната туристическа дестинация в близост до столицата – красивата Чепън планина и Драгоманското блато.

Партньор в това ключово начинание е Сдружение за дива природа „Балкани“, организиращо турове и наблюдение на птици сред живописния пейзаж на региона при предварителна заявка в Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“. Скоро ще бъде оповестена информация за записванията в тази програма.

Следете събитието тук