Обучение „Младежи изследват Драгоманското блато“ – опръстеняване на птици и работа с фотокапани – 26.11 и 27.11

птица

Обучения за младежи на възраст между 15 и 29 години ще се проведат в Центъра за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“, гр. Драгоман.

Участниците могат да избират между три сесии в два поредни дни – 26 и 27 ноември (събота и неделя). Сесиите са с продължителност 3 часа от 10:00 до 13:00 и от 13:00 до 16:00 ч. в събота (26 ноември), а в неделя (27 ноември) – от 10:00 до 13:00 ч.

Програмата

  • Ролята на влажните зони в природата, как ги опазваме и трудностите в този процес.
  • Съвременни методи за изследване на птици и бозайници – презентации в Центъра.
  • Опръстеняване на птици в Драгоманското блато – наблюдение, улавяне с т. нар. „mist nets“ (специализирани орнитологични мрежи за улов на птици), определяне, измерване, опръстеняване и освобождаване на мигриращи птици.
  • Метода за мониторинг на биоразнообразието чрез фотокапани – устройство на фотокапана, избор на място за поставяне, монтиране на терен и демонстрация за какво използваме събраните данни.
  • Разходка в Драгоманското блато.

Участието е безплатно, но се изисква предварително записване: Формуляр за регистрация.

До град Драгоман може лесно да се стигне с влак – разписание на влаковете. Ако имате нужда от транспорт между жп гара Драгоман и мястото на събитието, може да отбележите това в регистрационната форма.

Обучението се реализира в рамките на проект „Младежи изследват, опазват и представят биоразнообразието на Драгоманското блато“ се изпълнява от Сдружение за дива природа Балкани по програмата „Младежи за околна среда“ на Министерство на околната среда и водите чрез възлагане от Регионална инспекция по околна среда – София.