Дивите животни на пътя – жертви и предпоставка за инциденти

(Материалът съдържа снимки на мъртви животни!)

Пътищата фрагментират местообитанията на дивите животните, в резултат на което често ставаме свидетели на сгазени животни на платното или край него. Въпреки че Европейският съюз има ясна политика по отношение на изграждането на коридори за безопасно преминаване на животните, в България тя се пренебрегва. У нас пътища се строят и реконструират, но без да се залагат зелени мостове, подлези и коридори за преминаване. Магистралите се осигуряват единствено с едноредна мрежа, която се оказва напълно недостатъчна, за да ограничи достъпа на животните до пътното платно. Освен че ставаме свидетели на стотици трупове на животни, сред които защитени и редки видове, често сблъсъкът между животното и автомобила предизвиква сериозни щети и наранявания и за хората.

Пример за това е последният случай, който не получи гласност сред медиите.

На 8.10.2017 г., рано сутринта, получихме сигнал за пътен инцидент с кафява мечка, на който  веднага се отзова нашият колега Владимир Тодоров. Мястото е на автомагистрала Тракия в района на с. Вакарел. Женска мечка на възраст 6-7 години успява да премине през оградата и в опит да пресече магистралата е ударена от преминаващ автомобил. В резултат, мечката умира от удара, автомобилът е сериозно повреден, а водачът му е ранен.

mechka

Възрастна женска мечка, ударена от автомобил на АМ „Тракия“

Този проблем може да достигне сериозни мащаби, какъвто е случаят с автомагистрала Егнатия (А2) в Гърция. След завършването на магистралата през 2009 г. съобщенията за наблюдавани животни на пътното платно стават ежедневие. И така докато не се стига до момент, в който в рамките на една година се случват четири много тежки произшествия, предизвикани от удар с животни. В резултат на тези случаи държавата предприема сериозни мерки за ограничаване на достъпа на животните до пътя и намаляване на риска за пътуващите хора.

Едноредната телена ограда, която се ползва у нас, е недостатъчна да спре дивите животни в стремежа им да преминат през пътищата и част от тях намират смъртта си там. Дори на пръв поглед забелязваме места по магистралите където оградите са огънати от прескачащите ги животните, свлечени от тежестта на обрастващата ги растителност или повдигнати от други животни, минаващи под тях. Още повече,

огради има само около магистралите, а останалата част от пътната мрежа на България не разполага с никакви предпазни съоръжения.

vidra

Много животни намират смъртта си на пътя – тази видра е един от множеството регистрирани от нас случаи през последните години 

Инцидентът с мечката от последните дни не е единствен – елени, сърни и диви свине изскачат на пътя от храсталаците, които често преливат около мантинелите. И докато ударът с дребно животно рядко води до сериозни повреди на автомобила, то

челен сблъсъкът с 70-80 килограмово животно (мечка, дива свиня, елен) при скорост на придвижване от 120 км./ч предизвика огромни щети върху превозното средство и риск от фатален край за пътниците.

Ставаме свидетели как се влагат милиони левове в модернизирането на пътната инфраструктура, но за съжаление, адекватни мерки за ограничаването на произшествията между автомобили и животни не се предприемат и държавата продължава да си затваря очите пред този проблем.

Сдружение за дива природа БАЛКАНИ следи проблема от много години – събираме данни за блъснати животни и за места с висока концентрация на произшествия.

Затова смятаме, че е необходимо изграждането на по-добри огради, а също така и осигуряване на безопасни места за преминаване на животните, особено в участъците с повече регистрации на блъснати животни, както и провеждане на ежегоден мониторинг за проследяване на мащабите на проблема. Липсата на адекватни мерки води до смъртта на много животни (някои от които защитени от закона) и е предпоставка за сериозни пътни произшествия.

Въпреки че тези инциденти не влизат в централните емисии на новините, те са факт. Нима ще чакаме да се повтори историята от Гърция, за да започнем да мислим за нашата безопасност на пътя?

Очаквайте продължение!