Тъжната история на Въчо, един вълк с GPS нашийник

Един от методите, които експерти от СДП БАЛКАНИ използват за изучаване на едри хищници, е телеметрията или проследяване от разстояние. При този метод изследователите поставят GPS нашийници на диви животни. „Огърлиците“ изпращат сигнали за придвижването на животното. След изчерпване на батерията нашийникът сам пада, а експертите го прибират след това.

Учените следят данните и посещават местата, обитавани от маркираното животно. Така ние, в СДП БАЛКАНИ, научаваме повече за начина на живот на мечките и вълците – каква територия обитават, кои са им любимите места за намиране на храна, какви миграции правят, къде обичат да си почиват, къде отглеждат потомството си и така нататък. Всички тези данни позволяват да се изработят мерки за опазване на животните и най-вече осигуряване на мирно и безконфликтно съществуване на хора и хищници.

Представяме ви вълка Въчо и неговата история, която уви не е с щастлив край…

Въчо е млад мъжки вълк, който екипът на СДП БАЛКАНИ улови в края на октомври 2017 г., в Южна Рила и му постави нашийник с GPS предавател.

Упоеният Въчо в момента, в който му поставят GPS нашийника

Вълкът започна да пътешества очевидно в търсене на партньор и територия, където да се засели и да установи свое семейство. През зимата по метода проследяване в сняг, екипът ни вървя по неговите стъпки и установи, че се придвижва сам.

По следите на Въчо през януари 2018 г.

Въчо се оказа пътешественик и доста обикаля през Рила, навлезе към североизточната част на планината, като почти посети гр. Костенец. Прави си екскурзии и до Западни Родопи и до Северен Пирин. В началото на пролетта намали скитанията и се завърна в близост до местата, където е уловен (home sweet home).

Всички точки от пътешествията на Въчо в тези 6 месеца.
Това е лежанка – място за почивка по време на скитанията.

В началото на пролетта, чрез проследяване на терен, установихме, че Въчо вече се придвижва заедно с друг вълк. Размерите на стъпките разкриха, че това е женски вълк. Екипът ни беше в трескаво очакване да научи дали Въчо е формирал двойка и дали тази пролет ще създаде потомтво.

Уви, в средата на април 2018 г. Въчо е отровен в Южна Рила, в близост до гр. Якоруда. Намерихме тялото му безжизнено. Дали е успял да създаде потомство? Надяваме се с помощта на съвременните научни методи (генетични изследвания) някой ден да разберем.

Отровеният Въчо…..

За целия период на проследяването му, Въчо обходи територия от над 1100 км2.