Планината ни зове, но да не забравяме за възможни срещи с горските домакини – мечките

С падането на спорната забрана за посещение на планини и паркове и след почти два месеца ограничителни мерки и доброволна социална изолация се очаква много хора да се отправят към горите, за да се насладят на природата, чистия въздух и простора. Освен за спазване на препоръките за отговорно поведение, от СДП БАЛКАНИ ви припомняме основни съвети за избягване на инциденти, ако планирате да се разхождате в райони, обитавани от мечки.

За кафявата мечка

В миналото кафявите мечки (Ursos arctos) са обитавали горите в почти цяла Европа, но човекът постепенно усвоява все повече от територията им, като ги изтласква към планините и по-трудно достъпните места. Като резултат мечките на нашия континент са по-скоро плашливи и внимателно избягват срещи с хора. Заради гъсто населените райони на Южна Европа те са свикнали с човешкото присъствие и не са толкова агресивни, колкото са например тези в Сибир или Аляска. В нашата част на света мечките нападат, ако са били провокирани по някакъв начин.

България е една от държавите в Европа с относително стабилна популация на кафява мечка. Според Националния доклад за състоянието и опазването на околната среда на Изпълнителна агенция за околна среда и водите в страната ни през 2017 има 364 мечки, като в периода 2011-2017 числеността спада. У нас едрият бозайник обитава временно или целогодишно планините Рила, Пирин, Стара планина, Западни Родопи, Витоша, Верила, Плана. Обичайните места, които обитават, са богати на горски плодове – малини, къпини, боровинки, орехи, лешници – с които те често се хранят. Преди да посетите мечи район, ви препоръчваме да се запознаете с няколко правила за избягване на инциденти с мечки в гората.

Уведомете горските обитатели за своето присъствие

Вървете само по маркираните туристически пътеки и горски пътища. Мечките нямат желание за среща с хора и избягват оживени туристически маршрути. Препоръчително е да предупредете дивите животни за вашата разходка. Ако сте в група, говорете помежду си. Ако сте сами, може да пеете песен, да свиркате, да пляскате, да се покашляте, да потропвате или да окачите звънче на раницата си. По този начин мечките и другите горски обитатели ще знаят, че преминавате през територията им. Те също се страхуват от вас и ще направят всичко възможно да избегнат директна среща. По този начин всеки ще премине по своя път без опасност от инциденти.

Ако посещавате по-диви места, където има вероятност за среща с мечка, е добре да носите лютив спрей за самозащита срещу мечки, който да се пръсне в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект.

Внимавайте да не държите храна в палатката, ако спите в райони, обитавани от мечки. Не е препоръчително да се изхвърля храна около пътеки, заслони и хижи, защото остатъците могат да привлекат дивите животни, включително и мечки.

При среща с мечка – отдалечете се бавно

Ако все пак насреща си видите мечка, най-важно е да запазите спокойствие и да изчакате животното да се оттегли. Бавно се отдалечавате, без да тичате. Най-добре е да се оттеглите по същия път, по който сте дошли, като е важно да не блокирате пътя за отстъпление на мечката. Не я изпускайте от поглед и не ѝ обръщайте гръб. Внимавайте да не се спънете и паднете – това може да предизвика атака или най-малкото интерес към вас. Започнете да говорите бавно, тихо и монотонно, за да покажете, че не сте заплаха. Силният шум като изстрел или вик може да провокира нападение от доминиращи мъжки индивиди, за да защитят територията си. В никакъв случай не тичайте – мечките могат да развият много висока скорост (средно 40 км/ч), а вашето бягство може да провокира инстинкта им да преследват.

Падането на земята в опит да се направим на умрели не е препоръчително. Резките движения само ще привлекат интереса на мечката, а може да провокират и нападение. Лягането по корем и покриването на врата с ръце се предприема само ако мечката вече ви е нападнала и се прави, за да защитите най-важните си органи.

В кои ситуации трябва особено да внимаваме?

Нарушаване на критичната дистанция

Среща с мечка е особено опасна, когато изненадаме животното и нарушим критичната дистанция – тоест неочаквано се окажем на 5-7 метра от него. В такава ситуация всяка мечка може да реагира по различен начин според характера си – да прояви интерес, да е агресивна или да избяга. Дори и в този момент опитваме да се оттеглим бавно назад и да говорим успокоително на животното. Имайте предвид, че ако мечката се изправи на задните си лапи, едва ли ще предприеме атака. Това е форма на комуникация – мечката демонстрира сила, но може да показва и просто любопитство. Когато са на задните си крака, мечките могат да подушат въздуха от друга позиция и да се ориентират по-добре в ситуацията. Изправена мечка е малко вероятно да предприеме атака, а най-често би се оттеглила, ако ние запазим самообладание и не я провокираме с нещо.

Мечка с малко

Бъдете изключително внимателни, ако попаднете на мечка с малко мече/мечета. В тази ситуация майката ще направи всичко възможно да защити малкото си, ако то прояви признаци на страх. Ако по пътя си се натъкнете на мече, задължително се отдалечете от мястото, защото майката е наблизо и ще реагира при първия сигнал за опасност. Недейте да го „спасявате“ или снимате.

Ако попаднете на мечка с малки и майката тръгне срещу вас, трябва да знаете, че обикновено мечката не е убедена, че трябва да ви нападне – тя се страхува от вас. Дори ако се хвърля към вас, това най-често е имитация на нападение, което цели да ви накара да се оттеглите. Най-важното, но и най-трудното е да запазите хладнокръвие. Оттеглете се бавно като не изпускате мечката от поглед, но в същото време не се втренчвате в очите ѝ и не правите опит да бягате. Ето един впечатляващ пример от Швеция: