Помогни ни в търсенето на вълчицата с GPS нашийник от Пирин

Спомняте ли си вълчицата от Пирин, която през май 2020 г. беше уловена и маркирана с GPS нашийник от Елена Цингарска от СДП БАЛКАНИ?

За съжаление имаме неприятна новина…

GPS нашийникът спря да изпраща данни в края на ноември. Екипът на БАЛКАНИ ходи многократно на терен да локализира вълчицата. За момента нямаме успех, но предполагаме, че вълчицата е жива, а нашийникът е повреден. Ще продължаваме да я търсим и разчитаме и на вашата помощ!

Обръщаме се към всички планинари, ловци, животновъди, местни хора, туристи, природолюбители в района на Пирин и планините наоколо с молба да ни изпратят информация, ако забележат вълк с нашийник!

Може да се свържете с Елена Цингарска по телефон (0888 268 414), имейл (elena@balkani.org) или да ни пишете във фейсбук страницата на БАЛКАНИ.

Тази информация ще потвърди, че вълчицата е жива и здрава, а екипът ни ще има отправна точка къде да я търси.

Как изглежда нашийникът?

Нашийникът е широк, черен, с капсули отгоре и отдолу. Обръщаме внимание, че отдалеч вълк с нашийник може да се сбърка с вълкоподобно куче с каишка.

Възможни причини нашийникът да спре да изпраща данни:

  • Повреда в някои от модулите за връзка.
  • В практиката от други страни има случаи, в които нашийникът е прострелян и така е повреден. Тук също не е изключено такова нещо.

Ако вълчицата е отстреляна

Вълкът е ловен вид и не изключваме възможност вълчицата да е била отстреляна законно. В такъв случай разчитаме на партньорството на ловните дружинки в района

Молбата ни е да се свържете с нас на посочените по-горе контакти за повече информация и връщане на нашийника.