Да спасим Кресненски пролом

Кампанията за опазването на Кресненския пролом е най-старата природозащитна кампания в България, започнала през 1997 г. и продължаваща и днес. СДП БАЛКАНИ, местни хора, неправителствени организации, международни активисти повече от 20 години се борят да гарантират сигурно бъдеще на една уникална на видове зона в цяла Европа.


Какъв е проблемът?

Българското правителство планира изграждането на магистрала Струма през Кресненски пролом, която да  включи сега съществуващият път като едно от двете платна на магистралата.

През 2017 година беше избран вариант за строителство, при който движението от София в посока към Кулата минава именно по този път. Другото платно (от Кулата към София) ще бъде изградено по ново трасе с виадукти и тунели през ниските дялове на Пирин (на надморска височина от 500 метра).

Магистралният трафик по сегашния път обаче е убийствен и разрушителен за всички живеещи там животни. От 2003 година досега популациите на практически всички видове, обитаващи този район, са намалели няколко пъти. Трафикът е смъртоносен и за хората – годишно там загиват 4-5 души.

Лошото е, че намеренията на правителството създават още по-опасни условия за движение и риск от много тежки катастрофи. Представете си тесен двулентов път със завои и бърз магистрален трафик. Но добавете и преминаващи хора, бавни МПС-та, пресичащи животни. Все предпоставки за тежки пътни произшествия.

Оставянето на местните хора и региона без локален път ще застраши, както живота на хора и на животни, така и икономиката на района – ще бъдат унищожени най-ценните земеделски земи.

Съществуващият първокласен път няма как да е платно на магистрала. Такова решение ще води до нови катастрофи, ще държи като залог местното развитие и живота на местните хора и не на последно място – ще обрече на трайно унищожение природата на Кресненски пролом .

Повече може да прочетете във визията за магистрала Струма и Кресненското дефиле и на www.kresna.org.


Как да помогна?

Включи се в международната петицията в защита на Кресненското дефиле.

Информирай се за проблема и следи неговото развитие на сайта на кампанията www.kresna.org и във фейсбук страницата на кампания Да спасим Кресненското дефиле.

Стани доброволец, пиши ни на office@balkani.org.

Магистрала извън дефилето е възможно и единственото допустимо решение!

Защо Кресненски пролом е толкова ценен?

Кресненският пролом се намира в югозападна България. В пролома минава рязка граница между континенталния и средиземноморския климат, поради което на тази малка територия се концентрират повече видове растения и животни отколкото където и да било другаде в България.

Проломът се е оформил от врязването на река Струма между Пирин и Малашевската планина, където реката е изваяла красив каньон, дълъг 18 км.

Общо 3199 вида, принадлежащи към 355 семейства, 75 разреда, 16 класа и 5 типа са известни за Кресна (Hubenov 2012), като това представлява 10,5% от видовото разнообразие за страната.

Проломът е като гърло на бутилка. В него на малка територия е съсредоточено огромно разнообразие от видове, които живеят в долината и ежедневно мигрират към реката и обратно. За местните животни построяването на магистралата през пролома ще е същото като, ако някои реши да построи скоростен път през вашия дом, например между банята и всекидневната. Без да имате избор, ще ви се налага да пресичате пътя всеки ден.


Кой стои зад кампанията?

Природозащитници, местни хора и биолози сме обединени в коалиция „Да спасим Кресненски пролом” – най-старата действаща кампания и гражданска коалиция в България. Националната конференция на неправителствените природозащитнни организации през 2000 г. единодушно подкрепи основното искане на кампанията: „Магистралата извън дефилето”.

След 20 години, кампанията още не е постигнала целта си. Сега е ключовият момент за намиране на решение и спасяване или за унищожаване на Кресненски пролом и град Кресна. Но ето – още ни има и кампанията е все така разгорещена. Активните участници в коалиция „Да спасим Кресненския пролом” са:

Коалицията се подкрепя и работи активно с доброволци, хора с различни знания и умения от разнообразни сфери на живота. Повече за Коалицията и кампанията на www.kresna.org.