Сдружение за дива природа „Балкани“

English

“Близки срещи: вълците” – подкрепи тяхното опазване!

Дойде време да представим и следващата тениска с кауза, която 140 идеи нарисуваха, а пък Три Котаж осъществиха! Този път си говорим за вълци, тяхното опазване и … май е по-добре да ви покажем тениската, а надолу ще четете и за вълците…:

IMG_7046

IMG_7052

design_asphalt_wide

Тениската може да си поръчате от www.tricotage.bg  на цена от 39 лв. (безплатна доставка за цялата страна). 

Както и при тениската с дивата коза, събраните средства ще послужат за осъществяване на дейностите на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ за опазването на вълците в България.

„I dreamed I was chasing a pack of wolves, trying to belong.”
Edgar Cayce

Вълците водят потаен живот, скрит за човешкото око, който свързваме с мистичност и приказност. Това, което знаем за вълците, е оформено предимно под влияние на детски приказки, анимационни филми, тук-там някой научнопопулярен филм. Биолозите от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ обаче имаме невероятна работа (или по-скоро трябва да го наречем призвание и страст).  От повече от 20 години изучаваме различни видове животни, а сред тях са и вълци. Ето защо можем да ви разкажем много за този хищник и неговия начин на живот – за това, как родителите отглеждат и обучават малките вълчета в глутницата; как вълците се страхуват неимоверно много от човека; как обитават огромни територии и т.н.

А как сме научили всичко това? Ето малка част от нашите дейности по изследвания на вълка:

  • редовни наблюдения на следи от живот (вой на вълци, изпражнения, следи);
  • проследяване с радио нашийници;
  • генетични изследвания;
  • обмяна на опит с международни експерти.

10501607_889139591096999_8235401119519158308_n

Вълкът е хищник и като такъв при недостиг на естествена храна (сърни, елени, диви свине) посяга и върху домашни животни. Това, както и редица приказки за лошия Кумчо Вълчо, насаждат страх и негативни емоции у хората. Как се опитваме да се справим с това предизвикателство?

  • Изучаваме и популяризираме мерки за защита от нападения на вълци над домашни животни (добре обучени пастирски кучета, електрически огради за заграждане на кошарите).
  • Провеждаме образователни дейности с деца в училища в София и страната.
  • Посрещаме малки и големи в Образователния център за едри хищници в село Влахи, Пирин планина.
  • Предоставяме възможност на децата да опознаят истински вълци и да усетят магията от близкия контакт с Въчка и Байто – вълците, посланици на дивата природа, които живеят в село Влахи.
  • Популяризираме послания за опазване на вълците чрез изкуството (благодарим ви 140 идеи и Три Котаж!)
10632891_907262965951328_6258049877950608797_n

Въчка

Малко повече за дейностите ни с вълците, може да прочетете тук. А ако искате да посетите село Влахи, Образователния център, Въчка и Байто пишете ни във фейсбук или на office@balkani.org.

БЛАГОДАРИМ ВИ за неотменната подкрепа!

Коментари са забранени.