Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Две мечки на Витоша, маркирани с GPS нашийници

На 19 юни екип на СДП БАЛКАНИ  постави GPS-GSM нашийник на женска мечка в Природен парк “Витоша”. Мечката е възрастна (7-8-годишна) с две мечета, родени тази пролет. Тя получи името Стефи.

Стефка, Витоша, юни 2014

Стефи, Витоша, юни 2014

Преди 2 месеца на Велика събота (19 април) екип на СДП БАЛКАНИ постави нашийник на по-млада мецана, която беше кръстена Велика. Повече за Велика, прочетете тук.

IMG_9653

Велика, април 2014, Витоша

Маркирането на мечки с GPS нашийници се извършва по проект „Изпълнение на приоритетни дейности от плана за управление на Природен парк „Витоша“ – фаза II”, финансиран чрез Оперативна програма „Околна среда 2007 – 2013 г.“ В дейност 3 на проекта, изпълнявана от СДП БАЛКАНИ, е предвидено да бъдат определени важни за кафявата мечка територии, поставяне на GPS-GSM  нашийници на мечки на територията на Парка. Дейността включва и картиране на мечите бърлоги.

малко мече на Витоша, юни 2014; сн. В. Тодоров

малко мече на Витоша, юни 2014; сн. В. Тодоров

Всичко това има за цел по-доброто познаване на поведението и навиците на мечките в района, което ще доведе до по-хармоничното съжителство между мечките и хората (туристи и животновъди) в района. Част от дейността на СДП БАЛКАНИ  е изработката на информационни табели, които да предупреждават хората за наличието на мечки и съвети за подходящо поведение.

IMG_6329

  И ако се учудвате да разберете, че на Витоша мечки има, то трябва да знаете, че това е абсолютно нормално! Тези едри бозайници обитават обширни територии, като често се разхождат от Рила към Витоша и обратно, преминавайки през планините Плана и Верила. Така че бъдете внимателни, когато обикаляте южната част на Витоша или правите преход през Плана или Верила. Повече за избягване на инциденти с мечки и препоръчително поведение, ако срещнете такава, може да прочетете тук и тук.

Коментари са забранени.