Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Нова листовка: кратки правила за избягване на инциденти с мечки

За щастие мечките в България са сред най-плахите в света и избягват срещи с човека. Това се дължи на пренаселеността на южна Европа от дълбока древност и преследване на мечките от човека в продължение на хиляди години. Все пак, има случаи на нападнати хора, дължащи се основно на следните причини:

1. Злополуки по време на лов

2. Нарушена критична дистанция

3. В защита на малките

Експерти на Сдружение за дива природа Балкани подготвиха листовката “Кратки правила за избягване на инциденти с мечки в техните местообитания”. Сдружението предлага на общините, обитавани от мечки, да разпространят листовката сред населението.

4 коментара

 1. Георги says:

  Звучи като много полезна информация, благодаря на “Балкани”.
  Предложение: както по пътя към Кумините на Витоша има табели със съвети какво да се прави в този лавино-опасен район, така можете ли да сложите подобни табели по пътеките в планините, където има вероятност да се срещнат мечки. Защо не и за змии. Предложението е към “Балкани”.

 2. Андрей Ралев says:

  Благодаря за предложението. Само трябва да се помисли къде и какво да пише, за да има желания ефект. Много често в България табелите имат обратен ефект върху читателите, което трябва добре да се прецени. Ако някъде пише “риболовът забранен” – със сигурност ще откриеш повече рибари…

 3. Моето лично мнение, което не обвързва никого и не твърдя, че е вярно и експертно е, че трябва целенасочено и активно да се работи с хората, най-вече от районите, в които има вероятност от поява на конфронтация между човешки и друг биологичен индивид. Като цяло смятам, че трябва да се води позитивна информационна кампания и да се достигне до всеовщото разбиране, че животните не са агресивни по принцип. Агресивното поведение от страна на някой животински вид обикновено е реакция на конкретна създадена ситуация и е свързано с инстинкта за оцеляване. Проблема, отново според мен е, че ние хората силно сме се дистанцирали от екосистемата, от която самите ние сме част, по този начин сме я деформирали и се опитваме да съществуваме независимо от нея. За нас тя е само ресурс, който следва да ни служи. Да ама не! Колкото и да смятаме, че имаме власт и контрол върху естествените процеси, в даден момент се случва нещо, което ни приземява и ни кара да се замислим “Какво пропускаме? Къде сбъркахме?”. За да изградим собствени защитни механизми и да живеем заедно и в хармония с останалия жив свят, е необходимо да сме добре подготвени и запознати с него…
  Тук спирам и оставям края отворен…

 4. Иван says:

  Задавали ли сте си въпроса, защо стават тези инциденти с хората и мечките. Къде са най-честити щети от мечки, било то върху домашни животни или пчелини. И къде се случват те.
  Защо само в Родопите и то в райони населени с българи мохамедани. В други части на България липсват или са много рядко. Да ще кажете че там в балкана концентрацията на населени места и хора е по голяма отколкото в Рила или Пирин, затова хората неизбежно срещат мечки. Ако не се лъжа в област Смолян има най-голям запас на вида, но няма да е задълго ако не се вземат мерки. Хората там все още уважават законите и не са почнали сами да си “издават” разрешителни за отстрел на мечки, както е в Благоевградско, Софииско или където и да е (имам предвид бракониерството), там нечакат два дена за разрешително за човекоубиец. Да се е чуло в други различни региони да има нападение на мечки не… Пък и Вие от проекта предимно провеждате наблюденията си в Родопите. След тези нападения над хора и огромните щети, които нанасят мечките върху пчелините и домашните животни в Родопите, у населението се поражда вражда с този вид. МОСВ не прави нищо, плаща някаква си сума за щетите и толкова и обещава електропастири. България имала квота за отстрел на няколко мечки по линия на ОЛТ, разрешителни се дават само на Ловните стопанства да изкарат някой лев. Вие знаете че не всички мечки са проблемни. Трябва да се издават разрешителни и в други населени места без да се търсят пари от ОЛТ. Неможе една мечка да е направила поразия в 7-8 населени места, да е умъртвила 12-13 овце и кози, и министъра да откаже издаване на разрешително за отстрел поради липса на квота, защото преди това ги е раздала на ловните стопанства. В отказа си казва че не разрешава да бъде отнета от природата. Е щом тя не разрешава една мечка законно и обосновано да се отстреля, ловците в емоцията си от отказа за отсрел, ще отстрелят незаконно не една-проблемната а можеби 5 други. Идва ловния сезон, как МОСВ ще опази мечките.
  Ако не се вземат сега адекватни мерки, хората сами ще решат този проблем и то не в полза на животните. Нещата ги виждам така – да се дават разрешителни за отстрел безпроблемно за мечки загубили страх от хората. Този либерализъм да продължи една две години, докато хората се успокоят. Потози начин ще се отстрелят само проблемните животни и то под контрола на спициалистите. Уверявам ви мечките за отстрел няма да са много. Хората ще се уверят че МОСВ има отношение към проблема и ще запазят доверието си към законите и уважението към мечките. Нищо друго няма да помагне, нито спрейове, нито разселване бъдете сигурни в това.