Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Масово изтровени пастирски-каракачански кучета и диви животни в Пирин

В западен Пирин, в района над гр. Кресна от вече седмица продължават случаите на изтровени пастирски кучета от ценната българска порода Каракачанско куче, както и на диви животни.

На 06.03.2015 г. Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ пусна официален сигнал до Министерство на околната среда и водите (МОСВ), Регионалната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) – Благоевград и Районна дирекция по горите (РДГ) – Благоевград за наличие на отровени вълци и пастирски кучета в района над гр. Кресна. Информацията беше получена в Сдружението от местни животновъди и хора от града.

IMG_0181

Снимка на едно от отровените кучета от пролетта на 2014.
сн. Е. Цингарска

На 10.03.2015 г. пастирските кучета на Сидер Седефчев, който отглежда голямо стадо овце от рядката порода Каракачанска овца в село Влахи, не се връщат с овцете от пасището. Това е нетипично поведение за добре обучени работни кучета и означава, че има сериозен проблем. При нормални обстоятелства кучетата пазят стадото от хищници и не се отделят от него. В район, обитаван от вълци и мечки, един пастир може да разчита единствено на добри работни кучета за охрана на стадото си.

Тази сутрин (11 март) 3 от кучетата са намерени мъртви на пасището, а още едно е в неизвестност.

Сигнал е пуснат на телефон 112. Служител на РИОСВ пристига с лека кола до село Влахи и едва към обяд успява да стигне до пасището пеша (планинският терен е достъпен само с високопроходим автомобил), за да констатира дали са поставяни отрови.

Междувременно Сидер Седефчев открива мъртва лисица, както и хвърлено парче месо, което вероятно е напоено с отрова. Същото е посочено на полицаите, дошли на място, но те не предприемат мерки за събиране на източника на отрова. Месото е събрано от г-н Седефчев, за да се предотврати отравяне на други животни.

Едно от намерените мъртви кучета.

Едно от намерените мъртви кучета.

С голяма вероятност в района вече има отровени диви животни (освен намерената лисица). Хищните птици са сред първите, които намират мърша. Повечето от тези птици са редки и защитени видове. В същия район само няколко километра на север от това място от няколко години се полагат усилия за реинтродуциране на белоглавия лешояд – вид, който е изчезнал в голяма част от страната ни именно поради масовото използване на отрови през 50-те години на миналия век.

Мъртвата лисица

Мъртвата лисица

В района на западен Пирин от години съществува проблем с поставяне на отрови в природата. От СДП – БАЛКАНИ сме пращали за анализ проби от намерени мъртви вълци от района и резултатите показват, че животните са били отровени. Всяка година умират пастирски кучета на местни животновъди.

Наложително е да се обърне адекватно внимание на проблема и да се предприеме разследване, тъй като освен домашни и диви животни, хора също могат да станат жертва на отровните вещества.

Задаваме следните въпроси: 

  • Коя институция е отговорна да предприема действия в подобни случаи? 
  • Какъв е установеният протокол за справяне с проблема? Кой ще събере отровеното месо и ще предупреди гражданите за опасността?
  • Защо институциите нямат ресурси да реагират на момента – мобилни екипи, подходяща техника?
  • Трябва ли да пострада човек, за да се активизират отговорните институции?

Коментари са забранени.