СДП БАЛКАНИ с номинации в Годишните награди за биоразнообразие и климат

Щастливи сме да ви споделим, че каузите и хората зад Сдружение за дива природа БАЛКАНИ получиха номинации в Годишните награди за биоразнообразие и климат 2020, организирани от Българска фондация „Биоразнообразие“!

Номинации

В категория „Най-успешна кампания, свързана с опазване на биоразнообразието и климата“ са номирани: Кампания „Да възстановим щетите от пожара в Драгоманското блато“ и „Да спасим Кресна“, а в категорията „Активист за природата“ е номиран Андрей Ралев, член на СДП БАЛКАНИ. По-надолу може да намерите повече информация за тях.

Останалиите категории включват „Най-добър журналистически материал, свързан с опазване на българската природа и климатичните промени“, „Политик с най-голямо влияние към българската природа“, „Награда за отговорни бизнес“, „Награда за международен експерт с принос за българската природа“.

Гласуване

Жури ще присъжда награда за всяка от петте категории, но чрез онлайн гласуване във фейсбук ще се присъди и Награда на публиката. За да гласувате, последвайте този линк. Вярваме, че всеки един от номинираните кампании, активисти, политици, журналисти заслужават подкрепа, защото се борят за опазването на природата ни. Нека да покажем, че ги подкрепяме, като гласуваме до 21 октомври (18:00 ч.). Всеки може да гласува за повече от една номинация.

Награждаване

Церемонията по връчване на Годишните награди ще се проведе на 22 октомври (четвъртък) в 18:00 ч. в зала „В парка“ (малкото НДК). Всеки е добре дошъл да заповяда, но предвид епидемиологичните мерки за безопасност е необходима предварителна регистрация на bbf@biodiversity.bg до 20 октомври (18:00 часа) с получаване на потвърждение от организаторите.

Кампания Да възстановим щетите от пожара в Драгоманското блато

Най-големият пожар в близката история на Драгоманското блато изгори 80% от растителността в блатото и унищожи посетителската инфраструктура. Невероятна беше подкрепата, която Сдружение за дива природа БАЛКАНИ получи от съмишленици, приятели, доброволци, дарители, фирми, местни хора и местни институции. Всички се обединиха и допринесоха за събирането на средства за възстановяването на достъпа до Драгоманското блато за образователни, научни и туристически цели. От януари досега бяха събрани почти 49 000 лв., с които мостчетата в блатото ще бъдат възстановени. Изказваме огромни благодарности на служителите на VMware, които дариха почти 35 000 лв., на магазини „Стената“, на фирма Experian и на всеки един от дарителите!!! Благодарим и на фондация Bcause за дългодишната подкрепа, за бързата реакция и съдействието със старирането на кампаниите в platformata.bg и DMS номер.

Кампанията Да спасим Кресна

Една от най-дългогодишните природзащитни кампании в България продължава да е активна и да преследва целта „Да спасим Кресна“, да се запази неповторимата природа на Кресненския пролом, но и да се спасят човешки животи и да се запази местния поминък. Освен СДП БАЛКАНИ в кампанията активни са местни хора, Екологично сдружение „За Земята”, Българско дружество за защита на птиците, Институт за зелена политика, Информационен и учебен център по екология, „Училище за природа“ – с. Влахи, CEE Bankwatch Network, Friends of the Earth International. През последната година кампанията привлече подкрепата на международния бранд Patagonia и на природозащитници и експерти от цяла Европа. Темата за строежа на АМ „Струма“ засяга много повече от чисто екологични проблеми. Тук са намесени икономически и политически интереси. Повече за проблема може да научите от видеото:

Активист на годината: Андрей Ралев

В категория Активист за природата е номиниран Андрей Ралев, член на Управителния съвет на СДП БАЛКАНИ. Работата на Андрей е видима в изграждането на Център за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ и опазването на района, обявяването на защитена местност „Алдомировци“. Той умело ангажира все повече хора към каузите за опазване на нашите планина, гори и реки. Като орнитолог Андрей има пръст в редица изследвания и наблюдения на птиците в България. Той е един от създателите на глобалната мрежа за местни активисти Perangua.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е Andrey_Ralev2-1024x683.jpg