Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Джеймс Търнър: „България има уникален шанс да бъде водеща страна в опазването на китоподобните в Европа”

Aleksandar Dutsov_BALKANI_

Александър Дуцов, СДП БАЛКАНИ представя дейността на сдружението за намаляване на конфликта хора-делфини

Представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието и храните, Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури, бизнеса и неправителствени организации дискутираха ефективността на модерни устройства (пингъри) за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи. В срещата участва Джеймс Търнър, собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света. Австралиецът представи примери от практиката за предпазване на китоподобните от САЩ, Норвегия, Перу, Чили; международни проучвания; форми на субсидиране на закупуването на пингъри др.

James Turner_Future Oceans_

Джеймс Търнър, Future Oceans, представя работата им по превенция на щети от китоподобни и намаляване на оплитанията на делфините в рибарските мрежи по света.

Проучвания от 1995 досега, направени от водещи морски изследователи, доказват, че акустичните репеленти устройства (пингъри) са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на китоподобни от вида муткур/морска свиня (Phocoena phocoena) до 12 пъти, без да вреди на бозайниците. Екипът на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, организатор на срещата, представи резултати от локално проучване* за района на Черно море, проведени в периода 2015-2016 година. Според изследването пингърите, поставени на няколко стационарни далянови мрежи, значително намаляват щетите, нанесени от муткури върху мрежите. Всичко това се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите.

Pinger1_

Поставяне на пингъри върху далянови мрежи в Черно море през 2015 г.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници. Проучванията показват, че

300 000 китоподбни бозайници годишно умират, оплетени в рибарските мрежи.

Тенденциите в света са за задължително въвеждане на пингъри по рибарските мрежи. В САЩ наредбата (http://www.nmfs.noaa.gov/pr/laws/mmpa/policies.htm) стига още по-далеч – рибата, която се внася от чужбина, трябва да е уловена по устойчив и невредящ начин за китоподобните бозайници (линк). Това е причината в момента в Норвегия, голям износител на рибни продукти за САЩ, да започва процесът на въвеждане на задължителна употреба на пингърите. В Европа регулация 812/2004 г. задължава корабите с дължината над 12 м. да са оборудвани с акустични репелентни устройства. Това обаче изключва 75 % от риболовните кораби в Европейския съюз. В страните, където има задължителна употреба на пингъри, са разбработени мерки или възможности за субсидиране на закупуването на устройствата с цел намаляване на икономическата тежест върху рибарите.

Pinger2_

Пингър

Според Джеймс Търнър България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от бавна и агонизираща смърт при заплитане в мрежите. Задължително оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до:

  • Намаляване на щетите, нанасяни от делфините върху риболовния инвентар
  • Предотвратяване на загубата на улов
  • Спестяване на време за поправка на повредените мрежи

В същото време българската риболовна индустрия ще се рекламира като устойчива и щадяща китопоподобните бозайници, което може да има положителен отзвук и върху туризма.

Sreshta_Burgas_

Участници в срещата

Участниците в срещата се съгласиха, че подобни разговори са важна стъпка за решаване на проблемите на рибарите, които от години страдат от набезите на морските бозайници, както и за опазването на тези защитени видове. Присъстващите се обединиха около посланието, че причината за високата смъртност на делфини през 2015 и 2016 години все още не е изяснена и са нужни допълнителни проучвания. Важно е да се отбележи, че приложението на пингъри е решение, което има доказан положителен ефект в цял свят върху един от аспектите на проблема.

 

Презентация на СДП БАЛКАНИ от срещата:

* Проект «Делфини и хора – съжителство в морето» се осъществи благодарение на програмата Мтел еко грант, финансирана от Мобилтел ЕАД.

Mtel_Logo_10L_H_CMYK

През 2015 г. проектът беше отличен и с голямата награда на Дарителската програма на Мото-Пфое.

a0f07dcfc09cdc5046628a22cb97da2d

Коментари са забранени.