Изследовател Балкани – приключение в Пирин и Влахи – 1 – 3 юли

Pirin

Чудите ли се как в рамките на уикенда можете да си отпочинете, да натрупате хубави спомени, да забравите за града, шума и стреса през седмицата? Как да намерите спокойни места, интересни знания, незабравими преживявания и едновременно с това да видите вълци и мечки. Струва ви се неизпълнимо?!

Ние можем да ви помогнем с това! Предлагаме ви нашето тридневно приключение в Пирин с разходка до Образователен център за едрите хищници на Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, разположен в с. Влахи. Ще ви запознаем с дивата природа, животните и растенията, срещащи се в Национален парк „Пирин“, а част от събраните средства ще бъдат отделени за грижата на животните, които се отглеждат към Центъра. 

За кого е тази програма?   За всички изследователи с приключенски дух на възраст над 15 години.

Какво ви обещаваме?    Маршрутът, който сме избрали, преминава през едни от най-красивите места в Пирин. Очакват ви срещи с диви животни и запознаване с нашите „посланици“ от Образователния център. Обещаваме ви незабравими спомени и гледки – приключения, знания, нощувки под звездите, планински преходи, залези, красиво небе, чист въздух, нови запознанства и не на последно място – удовлетворение от това да подпомогнем опазването на дивата природа!

Кой ще се грижи за вас?    Сертифицирани и опитни планински водачи и биолози, с помощта на които ще се насладите на прехода из планината.

Необходима екипировка:    подходящи обувки (туристически) за преход в планината, леки обувки, слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем, дрехи според сезона, съобразени с климатичните условия в планината, щеки, спален чувал (при възможност), репелент, дъждобран или яке за дъжд.

Сложност на малшрутите:   за средно напреднали и напреднали.

Програма:

Първи ден (петък) – пристигане в хижа Вихрен и запознаване на участниците с програмата за уикенда. Настаняване в базата за нощувка. Следват игри за опознаване, вечеря и свободно време (възможност за разходка при по-рано пристигане).

Втори ден (събота) – ранно тръгване за хижа Синаница. Минаване през живописни ледникови долини, езерни циркуси, скални морени, превали, заобикалящите върхове и езера. Ще ви разкажем интересни истории и легенди, свързани с местности, върхове и природни забележителности по маршрута. Ще придобиете нови знания относно флората и фауната на територията на НП „Пирин“. Ще ви покажем глациални езера. Ще имате възможност (при предварително планиране) да изкачите два върха над 2500 м.н.в. – Муратов връх (2669 м) и връх Синаница (2516 м). Пристигане в подножието на хижа Синаница, настаняване, палене на огън и приготвяне на вечеря.

Obrazovatelen centar

Трети ден (неделя) – тръгване от хижата, минаване през Пещерата, където се събират буйните води на Синанишка и Влахинска река, оттам до местността Баба, с приятни местенца за почивка, надолу към местността Полена, с останалите няколко къщи на едноименната махала на с. Влахи, пристигане в с. Влахи. Обяд и посещение на Образователен център за едри хищници на Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ с беседа на тема едрите хищници, среща с мечките и вълците, отглеждани там.
Закриване на приключението и отпътуване за София.

Минимален брой участници за осъществяване на приключението – 6

Групи до 15 участници (на възраст над 18 г.) са с двама водачи и с трима за възраст над 15 г.
Цена на участник – 200 лева без ДДС, при групи над 12 души отстъпка 5%

В цената влиза:   застраховка, транспорт (София – х. Вихрен – София и София – с. Влахи – София), нощувки, храна, билети за Образователния център в с. Влахи. С част от средствата се закупува храна за обитателите, отглеждани към Центъра – Медо, Буя, Въчка и Байто*

Участвайки в нашето приключение вие не само ще имате незабравими спомени, но и ще подпомогнете нашите природозащитни дейности!

За повече информация и за записване – потърсете ни на 0886 266 985; 0886 600 647 или izsledovatel@balkani.org

*Колко струва храната на животните, отглеждани към Образователния център:

В посочената по-горе цена са заложени средства за закупуване на храна за животните от Центъра – 6 лв. за възрастен и 4 лв. за деца (до 18 г.)

Цена на храната за мечка на ден: 8 лв. (според сезона включва 3 – 5 кг. ябълки или други сезонни плодове, 0,5 – 1 кг. риба, 4 – 5 кг. фино смлян фураж (царевица, пшеница и др.), приготвен на малки питки). За двете мечки – 16 лв. на ден
Цена на храната за вълк на ден: 3 лв. (включва различно сурово месо + няколко ябълки веднъж седмично). За двата вълка – 6 лв. на ден