Сдружение за дива природа „Балкани“

English

“Балканка” от Благоевград и “Балкани” от София – заедно ще адаптираме горите в Пирин към промените в климата

Ще оцелеят ли горите ни през 2100 година. Ако климатът се промени рязко, според най-вероятните сценарии на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), какво ще се случи с горите ни в равнините? А какво ще се случи с горите ни в планинските райони? И дали можем да направим нещо така, че горската екосистема и нейното биоразнообразие да се съхранят.

Прогнозите на НИМХ показват, че ако политиците не се разберат до 2100 година ще има значително изменение на климата – затопляне доста над 2 градуса. Това означава драстично бързо, по- малко от времетраенето на живота на едно дърво, изменение на климата с цели растителни пояси. Примерно, все едно, че да телепортираме гора родена да живее на хладен и по-влажен умерен климат в сух средиземноморски такъв. Дали е толкова рязко изменението и дали видовете ще могат да се приспособят. И ще трябва ли да предвидим „преместване” на видовете – това ще се опита да отговори или по точно да започне да задава въпроса един малък проект стартиран от РС  БАЛКАНКА 2009 – Благоевград и СДП БАЛКАНИ. В него на примера на Държавно горско стопанство Кресна и горите му разположени от 200 м н.в. до 1900 м н.в. ще се опитаме да направим умален модел на тази промяна и да зададем този въпрос на специалистите.

Проблемът е, че досега всички планове за адаптиране на горите изхождат от презумпцията, че с мерки подобряващи управлението на горите ще успеем да се справим с проблема „промяна в климата”. Но дали е така наистина? Нашият проект е малък – моделен. Вероятно донякъде ще успеем само да зададем въпросите – да предложим методиките за решаване на тези проблеми, да зададем въпросите за дискусия по този начин, но не и да решим проблемите на страната. Но се надяваме да ги зададем – силно.

 

 

Коментари са забранени.