DMS BLATO – Достъпното блато

DMS LOGO

Сдружение за дива природа „Балкани“ открива DMS кампания за набиране на средства за възстановяване на дървената пътека  в Драгоманското блато. DMS е част от инициативата „Достъпното блато“ за изграждане на нови 100 м от маршрута за посетители във влажната зона. Наколната пътека е изградена и се поддържа чрез дарения и доброволчески труд вече 12 години, а достъпът за деца и възрастни винаги е бил безплатен. За да подкрепите кампанията, изпратете SMS с текст на *латиница DMS BLATO на номер 17 777 (за абонаменти на Telenor, Vivacom и Mtel).

Може би ще се запитате защо трябва да има пътека в едно блато? Къде бихме могли да отидем по нея и защо? Отговорът е простичък. Драгоманското блато е един от най-притегателните природни обекти в непосредствена близост до София. Там се срещат над 200 вида птици и могат да се видят растения красиви като водната лилия или редки като насекомоядната мехурка. В зависимост от сезона, цветовете по време на разходка във вътрешността на блатото са от искрящо зелено през пролетта и лятото до пастелно бежово и чисто бяло през есента и зимата. С нетипичната си красота блатото предоставя възможност на посетителите си да направят запомняща се разходка като видят чапла или чуят голям воден бик, да научат нещо ново и да снимат растенията,  животните или гледките на фона на Чепън планина. От гледна точка на образование това е мястото, където ние от СДП „Балкани“ ежегодно провеждаме многобройни уроци близо до природата.

Тази част от пътеката, която е изградена през 2008 г. от екипа на СДП „Балкани“ и доброволци, е направена от необработена и безвредна дървесина, която изгнива с времето и става опасна. Затова решихме да изградим нови 100 м на мястото на вече разрушения участък, но с метални основни и по-устойчив дървен материал. Така мостчетата ще издържат по-дълго във времето и всички деца и ученици ще могат да видят красотата на Драгоманското блато.

Щастливи сме да споделим, че до момента сме събрали 1 702 лв. от общо 10 000 лв., които са ни необходими за реконструкцията на мостчетата. Получихме дарения от 1000 лв. от Фондация „Помощ за благотворителността в България“ чрез „Фонд за опазване на околна среда“, който набира дарения от дарители по ведомост и 702 лв. от индивидуални дарители. От Югозападно държавно предприятие – гр. Благоевград имаме обещание за качествен дървен материал. Чрез настоящата DMS кампания очакваме да съберем още 2 000 лв. от общата сума.

Освен чрез единичен SMS, в рамките на DMS кампанията, може да ни подкрепите и чрез директно дарение чрез e-pay или кредитна карта и чрез месечен абонамент за два или пет лева. Повече за DMS кампанията на СДП „Балакани“ може да научите тук:

https://dmsbg.com/7075/dms-blato/

За въпроси и повече информация: dragoman@balkani.org

*Teкстът задължително се изписва на латиница – системите на българските оператори не разпознават кирилица.

За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.