Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Разработваме програма за малчуганите от предучилищна възраст

Спомняте ли си безгрижното детството сред природата, игрите, зелените училища, екскурзиите извън града? По-големите сред нас пазим спомените за това, но днешните деца дали ще могат да кажат същото за себе си след време?

Detstvo

Все по-осезаемо е отчуждаването на децата от природа и загубата на контакта им с нея. За децата в градовете дивата природа се изчерпва с абстрактни познания. В резултат на което, малчуганите не разбират заобикалящата ги жива природа, изпитват затруднения при изучаването на растения и животни, както и на връзките между тях и глобалните процеси на кръговрат, в които участват. В същото време обучението, свързано с опазване на околната среда, е сравнително слабо застъпено в учебните програми на децата от детските градини.

Ние осъзнаваме проблема и вярваме, че решение за него има …

В началото на юни на специална церемония бяха обявени финалистите в тазгодишното издание на дарителската програма Мтел еко грант. Радваме се да споделим, че нашият проект “Детство сред природата” е сред петте наградени.

nagrajdavane

Екипът на Сдружение за дива природа БАЛКАНИ стартира дейностите по разработване на природообознавателни занимания за деца в предучилищна възраст. Наш партньор в начинанието е Централна детска градина № 177 “Лютиче” от гр. София.

С разработване на проекта ние искаме да разширим познанията на децата за природата от най-ранна възраст и да ги стимулира да прекарват възможно по-дълго време навън.  Целта на програмата е да се запознаят децата от градините с основните елементи на живата природа, които могат да открият както в градска среда, така и извън нея. Разработената програма ще бъде достъпна в интернет и свободна за ползване за всички детски заведения, работещи с деца в тази възраст.

Програмата ще бъде разработена и адаптирана за малчуганите изцяло от специалистите, работещи в Сдружението. А тази есен възпитаниците на ЦДГ “Лютиче” ще бъдат първите, преминали през петдневната програма.

 

Проект „Детство сред природата“ се осъществява благодарение на програмата Мтел еко  грант, финансирана от Мобилтел ЕАД. За повече информация посетете http://www.mtel.bg/priroda.

Коментари са забранени.