Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Започва пилотен проект за превенция на щети, причинени от делфини

Преди време ви разказахме за конфликта между делфините и рибарите.

Накратко делфините са доста умни и успяват да откраднат рибата от мрежите, като намаляват улова на рибарите. Особено важно е, че китоподобните бозайници могат да повредят рибарските съоръжения. Всичко това струва време и пари на индустрията и е повод за негативно отношение към делфините. 

SONY DSC

Другата страна на конфликта е, че делфините и други защитени видове могат да се оплетат в мрежите и да намерят смъртта си в тях.

SONY DSC

В днешно време съществуват модерни методи за превенция на щети, причинени от китоподобни бозайници. Те са въведени в не една и две страни по света, но в България не са прилагани досега.

Ето защо от СДП БАЛКАНИ с подкрепата на Програмата “Мтел еко грант”, финансирана от Мобилтел ЕАД, започваме дейности по пилотен проект за въвеждане на подобни технически средства за защита на няколко рибарски мрежи (от типа “далян”). Устройствата работят с ултразвук, който държи настрана морските бозайници от рибарските съоръжения, но е безвреден за животните. Получените резултати ще покажат доколко този метод за защита и превенция е подходящ за нашето крайбрежие. В края на годината експертите на СДП БАЛКАНИ ще изготвят препоръки за прилагането му в бъдеще.

Ще ви информираме своевременно за дейностите по проекта!

Проект „Делфини и хора – съжителство в морето“ се осъществява благодарение на програмата Мтел еко  грант”, финансирана от Мобилтел ЕАД. За повече информация посетете http://www.mtel.bg/priroda.

Коментари са забранени.