Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Мечка

Правила за избягване на инциденти

Кратки правила за избягване на инциденти с мечки в техните местообитания.

За щастие мечките в България са сред най-плахите в света и избягват срещи с човека. Това се дължи на пренаселеността на южна Европа от дълбока древност и преследване на мечките от човека в продължение на хиляди години. Все пак, има случаи на нападнати хора, дължащи се основно на следните причини:

  1. Злополуки по време на лов. Най-много злополуки в България са регистрирани от ранени мечки, който нападат не само ловците стреляли по тях, но и други хора случайно попаднали в района. Ако ви наближава мечка и не ви забелязва, възможно най-рано съобщете за себе си с покашляне или тихо говорене. В никакъв случай не издавайте силни шумове (пиратки, изстрели, викане и други) това може да провокира някой индивиди да ви нападнат! По време на лов на дива свиня в мечи местообитания, стреляйте само по ясно видима цел. Мечките нямат остри муцуни, опашки и рядко са черни. Отстрел на мечка без разрешение е престъпление и се предвиждат до 5 години затвор. НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ: при неуспешен изстрел рискувате не само вашия живот, но и живота на други ловци и случайно попаднали хора в района.
  2. Нарушена критична дистанция – при неочаквана поява на човек близо до мечка (5-7 метра), мечките могат да нападнат. За да се избегне това е необходимо просто да се движите шумно, да потропвате, подсвирвате, разговаряте и други. Като ви усети от далеч, мечката ще се оттегли и даже няма да разберете за присъствието й. ЗАПОМНЕТЕ: най-добрият начин да бъде предотвратен инцидент при среща с мечка е тази среща да бъде избегната!
  3. В защита на малките. Ако попаднете на малки мечета, най-доброто, което можете да направите е максимално бързо да се оттеглите. Недейте да ги снимате и в никакъв случай не се опитвайте да ги пипнете или „спасявате”. Не забравяйте, че майката най-вероятно е наблизо и ще възприеме поведението Ви като заплаха за нейното дете. Защитавайки  мечето, женската мечка може да ви рани тежко или убие! Ако попаднете на мечка с малки и майката тръгне срещу вас, трябва да знаете, че обикновено мечката не е убедена, че трябва да ви нападне – тя се страхува от вас. Дори ако се хвърля към вас, това най-често е имитация на нападение, което цели да ви накара да се оттеглите. Най-важното, но и най-трудното е да запазите хладнокръвие (вижте тази Имитация на нападение от мечка в Швеция). Оттеглете се бавно като не изпускате мечката от поглед, но в същото време не се втренчвате в очите. В никакъв случай не бягайте това ще провокира у мечката инстинкт и увереност да ви догони и нападне.