Сдружение за дива природа „Балкани“

English

По програмата за вълка

Идеята за създаване на образователен център за едрите хищници се роди в процеса на работата по изследване и опазване на вълка и впоследствие на мечката и риса. Решихме, че такова място с подробна реалистична и атрактивно поднесена информация, би било чудесно средище, където младите хора да научават повече за природата и необходимостта от опазването ѝ.

Избрахме село Влахи за място, където да създадем този център, тъй като с всички концентрирани там природозащитни дейности селото само по себе си се превръща в своеобразно „място за среща с природата”. Центърът се изгражда в партньорство между Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ (като част от програмата за едрите хищници на сдружението) и БДОБР – СЕМПЕРВИВА.

В него са представени видовете големи хищници в България и техни родствени видове по света. Информацията в изложбените зали на две нива е акцентирана върху вълка, кафявата мечка, риса и чакала, средата, която обитават, взаимоотношенията им с други видове. Специално внимание е обърнато на отношението на хората към тези видове и какво е необходимо да се прави, за да ги запазим в бъдеще. В допълнение на основния акцент на центъра ще научите и за други редки и застрашени видове животни.

Интерактивните изложбени материали, които ви приканват да натискате копчета, да отваряте вратички, за да надникнете в корема на мечката или пък в леговището на вълка, са чудесен начин за обучение чрез забавление. Комплексът разполага със зала с 40 места, подходяща за срещи, прожекции и работа с деца. Кафене и сувенирен магазин.

Програми за групи деца

Програмите за деца, които целят запознаване с природата и обитателите, са съобразени с различните възрастови групи. Включват няколко основни дейности:

Еднодневна програма

  1. Посещение на Центъра за едрите хищници – изложбена част
  2. Прожекция (или презентация с лекция) в Центъра за едрите хищници
  3. Посещение на мечката и вълците към центъра
  4. Образователни игри на открито

Двудневна програма

При двудневна програма на втория ден се прави поход в планината със запознаване на децата с местообитанията на големите хищници и други горски животни, следите които оставят и как младите изследователи изучават и проследяват тези следи и какви методи използват, за да разберат повече за природата, обитателите и начина им на живот.

Други програми

  • Тийм билдинг във Влахи
  • По следите на едрите хищници