Сдружение за дива природа „Балкани“

English

Център за опазване на влажните зони “Драгоманско блато”

Центърът за опазване на влажните зони „Драгоманско блато“ е в град Драгоман и е само на 40 км от столицата. От София е лесно достъпен с автомобил, маршрутка или влак. Разположен е  на 2 км от Драгоманското блато (на разклона за с. Големо Малово). Недалеч има магазини и ресторанти.

Реновираната и оборудвана сграда на бившото читалище на град Драгоман официално отвори врати за посетители в началото на 2009 година.

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ ЗА УЧЕНИЧЕСКИТЕ ЕКСКУРЗИИ КЪМ ЦЕНТЪРА

Центърът за влажните зони във Facebook

Центърът разполага с 3 помещения: просторна зала, санитарен възел и стая с информационни материали и сувенири. Залата е с площ от 140 кв. м, разполага с мултимедиен проектор, екран, 45 места, 4 маси и богата експозиция.

Единствената у нас експозиция за влажните зони е предназначена както за деца, така и за възрастни. Чрез електронен интерактивен модул ще се запознаете с историята на Драгоманското блато, ще проверите познавате ли редките птици, които се срещат тук, а с магнитния пъзел ще сглобите уникалните растения и животни срещащи се в района. В аквариума ще видите някои водни обитатели характерни за Драгоманското блато – риби, водни скорпиони и насекомоядни растения. За по-любознателните е предназначен справочник за природозащитните дейности в района. Информационните пана в експозицията ще ви запознаят с богатството и значението на влажните зони в България, с тяхната нелека съдба, с опазването на речните екосистеми и др.

Центърът предоставя на своите посетители:

  • Лекция
  • Местен водач
  • Зала за срещи, семинари и обучения
  • Оборудване за наблюдения на птици (зрителна тръба и бинокли);
  • Определители за животни и растения, библиотека и др.;
  • Информационни материали за района;
  • Велосипеди за придвижването около блатото (3 броя);
  • Стереомикроскоп;
  • Прожекция на филм за Драгоманското блато и Чепън;

Филмът “Живото блато”

Повече за програмата за влажните зони

Средствата за ремонт и оборудване на центъра са осигурени по проекти на СДП Балкани, подкрепени от Програма за малки проекти на Глобален Екологичен Фонд, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Посолство на Кралство Холандия.

Описание Сума
Дарение Драгоманско Блато BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки