Сдружение за дива природа „Балкани“

English

„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на открито

Покажи ми дивото

Покажи ми дивото

Нашите деца имат нужда от игри и  образователни занимания на открито. Това са заключенията на не малко сходни проучвания през последните години.

Повече от 50% от децата в Англия в днешно време играят навън по-рядко от веднъж седмично. Двадесет и осем процента от тях не са били на разходка в природата през изминалата година, 21% никога не са били във ферма и 20% никога не са се качвали на дърво твърди проучване направено за телевизионен канал на острова. Дори и тези цифри да са по-ниски за България, малкото време прекарано на открито е световен проблем.

„Изследователи показват огромните ползи, когато децата прекарват времето си на открито – по-добро развитие на мозъка, на костната система и мускулатурата, по-добро социално и познавателно развитие, емоционално благополучие и по-малко болести“, споделят от Дневник в история за горските детски градини на Дания.

Ние в Образователния център за едри хищници в с. Влахи имаме решение на този проблем за децата, които живеят или посещават България. Ние предлагаме връзка с дивата природа и фермерския живот чрез взаимодействие с диви животни като мечки, вълци и домашни такива като коне , овце, кози и кучета. Освен това всеки посетител може да се наслади на нашите увлекателни и интерактивни изложби за природата в сградата на центъра или да отиде на вълнуваща разходка в западната част на Пирин планина.

Може би ще се запитате с какво нашият център е по-различен? Ние не сме зоологическа градина. Ние сме в планината. Животните, за които се грижим и живеят в условия близки до естествените им, са пристигнали при нас, защото е нямало къде другаде да отидат. Ние имаме дългогодишен опит и задълбочени познания за едрите хищници, дивите и домашните животни. Затова и ние сме правилните хора, които могат да споделят това знание с децата гости на центъра ни.

Въчка, един от обитателите на центъра

Въчка, един от обитателите на центъра

Центърът се намира в с. Влахи, само на 10 км от гр. Кресна и главен път Е79. Там можете да се срещнете с двата вълка – Байто и Въчка и двете мечки – Буя и Медо. Буя е на 12 години и нейната история е тъжна. Тя е родена сред дивата природа на Родопите. Като много малко мече тя е загубила майка си, която е била убита от бракониери. През следващите 10 години тя е била прибрана и гледана в бетонна клетка, защото е нямала шанс да оцелее сама в природата. При нас Буя може да тича на воля, да копае в пръстта и да обръща камъни в търсене на ларви. Ние се грижим средата й да е възможно най-близка до естествената.

Образователният център за едри хищници във Влахи е създаден благодарение на множество индивидуални и проектни дарения. Въпреки дългогодишните ни труд и усилия, все още не сме постигнали всичко, за което мечтаем. Затова стартираме кампанията „Покажи ми дивото“. Тя има за цел да събере средства за следните подобрения:

 • Допълнителна ограда за вълците
 • Игри за мечките
 • Бърлога за мечока Медо
 • Независимо оградено място за живеене за мечката Буя – това ограждение ни е необходимо, за да можем спокойно да чистим, подобряваме и разширяваме мястото й
 • Укритие за фотография
 • Храна за животните

Цялата сума, която набираме в момента е в размер на 12 000 лв. С помощта на тези средства ние ще можем да направим центъра във Влахи още по-вълнуващо „място за срещи с дивото“ и ще подобрим средата за живот на нашите обитатели.

Можете да ни помогнете като дарите по някой от следните начини:

 • По банков път – по сметката на Балкани. Ето данните:
  • Получател: Сдружение за дива природа БАЛКАНИ
  • СИБАНК IBAN: BG97BUIB98881043731700
  • BIC: BUIBBGSF
  • Основание: Дарение за мостчета;
  • Чрез PayPal;
 • Чрез e-pay;
 • Чрез Кампанията ни “Покажи ми дивото” в Indiegogo (вкл. с дебитна/кредитна карта)

А също така, като:

 • Разпространите тази информация сред близки и приятели;
 •  „Дарите” рождения си ден – тоест да помолите приятелите си, вместо да ви купуват предметни подаръци, да дарят пари за каузата на Образователния център за едри хищници в с. Влахи;
 • Всяка друга идея, която ви хрумне!

Повече информация за кампанията на СДП „БАЛКАНИ“ може да намерите тук ( на английски).

Коментари са забранени.